XdT. Un Vino de Culto.                                XdT. A cult wine
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EL CORREO, España-Spain. XdT. 

VINO "DE CULTO". 

A "CULT" WINE.

(English translation of the article can be found in this page below the Spanish text)

Julio 2005. July 2005


Vino “de culto”

Lunes 11 de Julio de 2005. 

Recuperan una bodega visigótica de los siglos VII y VIII que elaborará 6.000 botellas anuales, listas para ser catadas en 2006. 

 

EFE: Logroño

"Uno de los calados más antiguos del mundo del vino, construido en Ábalos (La Rioja) entre los siglos VII y VIII, en plena era visigótica, ha sido recuperado por la sociedad “XdT [...]  para elaborar un vino que se ha convenido en llamar “de culto”. Gonzalo Fernández de Navarrete, promotor de la sociedad y de la marca “XdT”. […]

Fernández de Navarrete destacó  “la enorme” singularidad del edificio recuperado, ya que si bien se pensaba que las primeras partes de la bodega podían ser de la parte final de la Edad Media  (Siglos XIV y XV), todo cambió cuando se limpiaron los anexos a la prensa y el interior del calado, que en la primera restauración permanecían aún cubiertos con tierra.

Al examinar las canalizaciones de la bodega, según los especialistas que acometieron los trabajos precisó, se puede afirmar que las primeras partes de su estructura son anteriores al siglo X y se sitúan en la Alta Edad Media, probablemente entre los siglos VII y VIII. Las canalizaciones, la prensa, y el calado están realizados a mano a base de cincel y muestran una técnica de construcción muy antigua, que ni siquiera está pulida ni afinada. Estas canalizaciones permiten que las filtraciones de agua no se encharquen ni acumulen en el interior y, además, mantienen el nivel de humedad relativa, que es algo que los constructores modernos buscan para sus bodegas. La temperatura en el interior del calado varía muy poco y se estabiliza en el entorno de los 11-12 grados durante todo el año.

La singularidad arquitectónica e histórica de este edificio medieval reside también en que  “nos permite elaborar vino en las mejores condiciones de temperatura y humedad de forma natural”, explicó el bodeguero. […] “hasta que se comenzó a elaborar vino bajo techo, la uva se prensaba en lagares campestres, situados en las viñas, y esta bodega es , probablemente, uno de los primeros edificios en que se hizo vino [bajo techo]”, precisó.

El proyecto de Fernández de Navarrete, una vez rehabilitada la bodega, es hacer un “vino de culto español” –otros llaman a categorías de pequeña producción “vinos de garaje”- […]

Dada la evolución actual del vino de la cosecha 2004, su propietario calcula que estará disponible para ser catado en el primer trimestre de 2006. La contraetiqueta portará la mención de “cosecha” y no la de crianza o reserva, sin que eso signifique que es un vino del año. […]    

La marca con la que se comercializará “XdT”, es un acrónimo y está dedicado a un antepasado de la familia, Francisco Ximénez de Tejada, que ostentó el titulo de Gran Maestre de la Soberana Orden de Malta entre los años 1772 y 1774. "



English Translation: 

Monday 11th. July 2005 

A "Cult" Wine

Recovered a Visigothic cellar of the 7th and 8th centuries to produce  6,000 wine bottles a year [...].

One of the oldest cellars of the world, built in Abalos (La Rioja, Spain) between the 7 th and 8 th centuries, when the Visigoths ruled Spain, has been recovered by the company "XdT" [...] to produce what has been considered a "Cult" wine. Gonzalo Fernández de Navarrete, owner of the company and of the "XdT"brand. [...]

Fernandez de Navarrete noted the "enormous" uniqueness of the building recovered,  although it was thought that the first parts of the winery could be from the end of the Middle Ages (14 th  and 15 th centuries), everything changed when the restoration programme held examined the wine  press área leading toward the cellar […].

In examining the canals hewn into the rock, according to experts who undertook the work,  it can be said that the first parts of its structure predate the10 th century, in the High Middle Ages, probably between the 7th and 8th centuries. The canals, the press, and the cellar are made by hand with the help of a chisel and show a very old construction technique, which is not even polished or refined. These canals hewn into the rock allow water  not to accumulate inside the building and also keep the relative humidity level  high enough, which is something that modern builders look for its wineries. The temperature inside the  winery varies very little and stabilizes in the vicinity of 11-12 degrees throughout the year.

The architectural and historical uniqueness of this medieval building  "allows us to make wine in the best conditions of temperature and humidity naturally, without resorting to any type of air or humidty conditioning," . [...] "Until it began to make wine inside facilities, the grape was pressed into open air presses, located in the vineyards. This winery is probably one of the oldest  buildings where wine was made," he said.

Fernandez de Navarrete said that once the cellar restored the aim is to make a "Spanish cult wine" –that some people call "garage wines"  in accordance with their limited production - [...]

Given the current evolution of wine from the 2004 harvest, the owner estimates that it will be ready for tasting in the first quarter of 2006. The back label of XdT will be marked the mention of "cosecha" -harvest- and not "crianza" or "reserva", without that meaning that is a wine of the year. [...]

      

The wine will be marketed with the brand "XdT", is an acronym and is dedicated to an ancestor of the family, Francisco Ximenez de Tejada, who was Grand Master of the Sovereign Order of Malta between 1772 and 1774.